De Viering van het Keltische Yule - 21 december

Yule is een oud midwinter-feest dat oorspronkelijk werd  gevierd van eind december tot begin januari. Het markeert de winterzonnewende die valt rond

21 december. Na de winterzonnewende worden de dagen eindelijk weer langer. De langste nacht van het jaar is weer geweest. 

Voor de Kelten was dit een tijd om het terugkeren van het licht te vieren. Het licht overwint de duisternis. Het is een moment van hoop en vernieuwing, omdat de dagen langer worden en het licht terugkeert naar de wereld. Dit symbool van wedergeboorte en vernieuwing staat centraal in de Yule-viering.

 

Rituelen en tradities

De Keltische viering van Yule omvat verschillende rituelen en gebruiken die de overgang van de duisternis naar het licht symboliseren.

 

Een van de belangrijkste tradities is het verbranden van het Yule-blok. Dit grote blok hout wordt in de open haard geplaatst en moet de hele nacht branden. Het vuur symboliseert de zon en de terugkeer van het licht. De as van het blok wordt bewaard als talisman voor geluk in het komende jaar.

 

Versieringen

De Kelten versierden hun huizen met groenblijvende planten zoals hulst, klimop en dennen. Deze planten, die zelfs in de koude winter groen blijven, symboliseren het eeuwige leven en de hoop op de wedergeboorte van de natuur in de lente.

 

Omdat Yule draaide om het terugkerende licht, speelde vuur een belangrijke rol. Mensen verlichtten hun huizen met kaarsen en fakkels om de zon en het licht terug te verwelkomen. Het aansteken van licht symboliseert de hoop en de komst van langere dagen.

Symboliek van de zon en de zonnegod

Yule wordt ook verbonden met een zonnegod of lichtgod die opnieuw wordt geboren tijdens de zonnewende. Dit thema van de wedergeboorte van het licht en de zon werd gevierd als een belangrijke overgang naar het licht en de groei die zou volgen.

Viering van Yule

Yule was een tijd om samen te komen, met familie en vrienden, om het nieuwe begin te vieren en het jaar af te sluiten. Feesten, dansen en banketten waren een groot deel van de Yule-vieringen. Men bereidde zich voor op de moeilijke winterperiode door samen tijd door te brengen en de overvloed te delen.

 

Het delen van cadeaus en vrijgevigheid

Vrijgevigheid en het uitwisselen van geschenken maken ook deel uit van Yule. Dit bevordert de welvaart en goede wil voor het komende jaar. Het is ook bedoeld om de banden te versterken en de gemeenschap te ondersteunen, vooral tijdens de moeilijke wintermaanden.

Eer de voorouders en de "spirit" van de natuur

Tijdens Yule eren de mensen hun voorouders en de natuurgeesten. Dit kan bestaan uit het achterlaten van voedsel of andere offers als bedankje aan de geesten die, helpen bij de groei van gewassen en het beschermen van de familie.

Invloed op Moderne Feestdagen

Toen het christendom zich in Europa verspreidde, werden veel elementen van het Yule-feest opgenomen in de christelijke viering van Kerstmis. De timing van het kerstfeest werd bijvoorbeeld op de winterzonnewende afgesteld, en het gebruik van licht, groenblijvende planten en de traditie van het geven van geschenken komen overeen met oude Yule-tradities.

De kerstboom, kreeg zijn vorm in de late middeleeuwen. In de 16e eeuw begon men met name in Duitsland bomen binnen te halen en te versieren met vruchten, noten, kaarsen en papieren decoraties.

 

Dus als je dit jaar met de familie rond de kerstboom zit, cadeaus uitwisselt en lekker aan het eten bent, bedenk dan dat de oorsprong van die tradities voortkomen uit het Keltische Yule. Het lichtpuntje na al dat eten in die donkere dagen is dat de dagen langer worden en de donkerste nacht voorbij is………..

 

Met magische groet,

 

Joyce